Fuksin selviytymisopas
Mihin olen päätynyt?
Tervetuloa sinä ihana erityispedagogiikan uusi opiskelija eli fuksi! Erikeepperi ry, eli meidän erityispedagogiikan opiskelijoiden ainejärjestö, onnittelee lämpimästi saavutuksesta! Näille sivuille olemme koonneet tietoa helpottamaan uuden opiskelupaikan sinussa varmasti aiheuttamaa hämmennystä. Täällä voit myös jo orientoitua kaikkeen hauskuuteen, joka on edessä liittyessäsi syksyllä iloiseen joukkoomme!
Mitä ensimmäisinä koulupäivinä tapahtuu?
Saapuessasi ensimmäisenä päivänä yliopistolle sinun ei tarvitse huolehtia mistään, sillä tuutorit ottavat sinut hellään huomaansa. He opastavat sinut oikeaan paikaan, vastaavat kaikkiin kysymyksiisi ja löytävät sinulle ruokaa. Itseasiassa sinun ei tarvitse odottaa edes ensimmäiseen koulupäivään asti, sillä tuutorit järjestävät ensimmäistä kouluviikkoa edeltävänä viikonloppuna perinteisen ennakkopiknikin, jossa pääset jo tapaamaan uusia opiskelukavereitasi ja kysymään ne polttavimmat kysymyksesi.
Tuutorit kulkevat matkassanne ensimmäisten viikkojen ajan, ja esittelevät teille yliopistoelämän kiemuroita, kuin myös Siltavuorenpenkereen ja keskustakampuksen kiemuraisia käytäviä kampuskierroksen merkeissä. Ensimmäinen viikko koostuukin tuutoreidenne järjestämästä ohjelmasta, sekä orientoivista opinnoista. Myöskään iltoja ei tarvitse viettää yksin opiskelijasolussa, sillä Erikeepperi järjestää teille monenlaista mukavaa ajanvietettä!
Sitsit? Speksi? Approt?
Yliopistoelämään kuuluu paljon muutakin kuin luennoilla istumista sekä esseiden rustaamista. Ehkä kirkkaimman valon Kaisa-kirjaston uumenissa pänttäävän opiskelijan syksyyn tuo Sitsit, eli akateeminen pöytäjuhla. Sitseillä pukeudumme parhaimpiimme (tai mahdollisesti noita-akoiksi, kannattaa olla perillä illan pukukoodista), nautimme kolmen ruokalajin illallisen sekä laulamme perinteisiä juomalauluja. Sitsimestari johtaa illan ohjelmaa, etkä halua uhmata hänen sanaansa, jos et halua kärsiä seurauksia. Sitsien tunnelmaa on vaikea sanoin kuvailla, vaan ne on koettava itse!
Speksi on opiskelijavoimin järjestettävä musiikkinäytelmä, jossa yleisö pääsee ohjailemaan näyttämön tapahtumia “Omstart!”-huudoin. Halutessasi nähdä esitetyn kohtauksen uudelleen eri valossa, voit huutaa esimerkiksi “Omstart ruotsiksi!”, jolloin pääsemme kokemaan näyttelijöiden osaamisen toisessa kotimaisessa. Tiedekunnallemme perinteinen Penkereen speksi esitetään vuosittain keväällä, ja sen valmistelu aloitetaan jo hyvissä ajoin syksyllä.
Helsingissä järjestetään vuoden mittaan monia approja, joiden idea lyhykäisyydessään on kiertää baareja, ja kaataa kurkusta illan aikana mahdollisimman monta juomaa. Hyvästä suorituksesta saat palkinnoksi haalarimerkin. Erikeepperi järjestää oman Kämppäappronsa keväisin. Kämppäappro poikkeaa muista approista siinä, että emme kierrä baareja, vaan Erikeepperiläisten koteja. Jokaisessa kämpässä on tarjolla pientä purtavaa, juotavaa sekä hauskaa ohjelmaa. Tätä tapahtumaa (ja tilaisuutta kurkistaa opiskelukavereidesi koteihin) et halua missata!
Keväällä lukuvuosi päättyy Erikeepperin vuosijuhliin huhti-toukokuun vaihteessa. Kyseessä on hieno pöytäjuhla, jossa pukeudutaan iltapukuihin. Juhlassa juhlitaan järjestömme syntymäpäiviä, ja illan ohjelma koostuu usein musiikkiesityksistä, juhlapuheista sekä tietenkin hyvästä ruoasta sekä yhteislaulusta.
Entä se opiskelu?
Erityispedagogiikan koulutuksessa suoritamme kasvatustieteen kandidaatin sekä maisterin tutkinnot opintosuuntanamme erityispedagogiikka. Tavoiteaika tälle suoritukselle on viisi vuotta. Jotta valmistuisit tässä ajassa, on sinun suositeltavaa suorittaa n. 60 opintopistettä vuodessa.
Yliopistossa meillä kaikilla on sellainen mukava/ikävä asia kuin akateeminen vapaus. Saat siis itse koota lukujärjestyksesi ja päättää mitä kursseja haluat minäkin vuonna käydä. Vapaus tuo kuitenkin mukanaan myös vastuun, ja sinun on itse huolehdittava siitä, että opintosi etenevät tarkoituksenmukaisella tavalla.
Kurssit koostuvat yleensä sekä luennoista että ryhmistä. Vain kurssin ensimmäisellä luennolla on läsnäolopakko, lopuilla läsnäolo on vain erittäin lämpimästi suositeltavaa! Jos kuitenkin jollakin kursseilla esimerkiksi kaksi luentoa menevät päällekkäin, voit jättää toisen väliin. Ryhmissä sen sijaan läsnäolo on pakollista, ja vain tietty määrä poissaoloja sallitaan. Varmistathan sallittujen poissaolojen määrän kurssin alussa. Jotkut opettajat ovat armollisia ja antavat sinun korvata poissaolosi korvaavalla tehtävällä, mutta aina tämä ei ole mahdollista.
Usein kurssin päätteeksi osallistutaan joko tenttiin tai kirjoitetaan essee kurssikirjallisuuden pohjalta. Kurssisuoritukset tehdään joskus yksin, joskus ryhmässä. Kurssin suoritukseen saattaa kuulua myös muita ryhmätöitä, vierailuita yms. Tämän takia on tärkeää olla paikalla ensimmäisellä luennolla, jossa luennoitsija kertoo kurssin suorittamisesta!
Entä jos en tajua vieläkään mitään?
Älä huoli, ei sinun tarvitsekaan. Ainut mikä sinun on tärkeä muistaa, on että sinun ei tarvitse muistaa ja ymmärtää kaikkea! Tuutorit ovat koko ensimmäisen vuoden täällä sinua varten, ja heiltä voit kysyä ihan mitä vain. Tuutoreiden lisäksi voit aina ottaa yhteyttä Erikeepperin fuksi- ja tutorvastaaviin tai kehen tahansa hallituksen jäseneen, yhteydenottolomakkeen ja yhteystietoja löydät nettisivujemme Hallitus-osiosta!
Yliopistollamme on myös omat opintopsykologit opiskelijoita varten. Jos kohtaat ongelmia opinnoissasi, ja kaipaat tukea esimerkiksi ajankäytön hallintaan tai oppimisvaikeuden vuoksi, voit ottaa yhteyttä heihin. Voit tutustua opintopsykologien laatimaan Opiskelun tueksi-materiaaliin Opiskelijan ohjeissa täällä.
Lisätietoa opintopsykologien palveluista sekä muuta hyödyllistä tietoa löydät Opiskelijan ohjeista täältä.
(Huom! Opiskelijan ohjeisiin päästäksesi tarvitset yliopiston käyttäjätunnukset)
Miniselviytymisopas
Uuden opiskelupaikan saamista seuranneen informaatiotulvan jälkeen olet varmasti vielä aika pyörällä päästäsi. Jotta opiskelijaelämän aloittelu sujuisi mahdollisimman mukavasti ja helposti, on tähän vielä listattu tärkeimpiä asioita, joita sinun kannattaa alkaa hoitaa jo ennen koulun alkua.
Vastaanota opiskelupaikkasi ja maksa HYY:n jäsenmaksu sekä korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu. Kaikki yliopiston opiskelijat kuuluvat Helsingin yliopiston ylioppilaskuntaan (HYY), ja jäsenmaksun maksettuasi olet oikeutettu mm. hakemaan opiskelijakorttia sekä käyttämään Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palveluja. Sinun tulee maksaa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu omatoimisesti Kelalle. Lisätietoja terveydenhoitomaksusta ja sen maksamisesta täältä.
Rekisteröidy Frank-appiin. Sähköisellä opiskelijakortilla saat opiskelija-alennukset muun muassa yliopiston ruokaloissa sekä VR:ltä ja Matkahuollolta. Huomaa, että korttia aktivoidessasi tarvitset itsestäsi jonkin edustavan kuvan!
Hae opintotukea. Opintotuki koostuu opintorahasta ja opintolainan valtiontakauksesta. Tämän lisäksi voit hakea yleistä asumistukea asumismenoihisi. Voit hakea tukea kätevästi Kelan verkkosivuilla. Tunnistautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset. Lisätietoa opintotuesta löytyy täältä.
Hae tarvittaessa asuntoa! HOAS eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö tarjoaa opiskelijoille edullisia asuntoja pääkaupunkiseudulta, mutta asuntoa kannattaa varautua jonottamaan. Laita siis asuntohakemuksesi vetämään mahdollisimman pian. Asuntoa voi myös hakea esimerkiksi Helsingin kaupungilta tai metsästää vapailta markkinoilta. Myös jotkut Helsingin yliopiston osakunnat tarjoavat jäsenilleen asuntoja.
Lataa HSL:n sovellus ja päivitä siihen opiskelijastatus. Voidaksesi käyttää pääkaupunkiseudun julkista liikennettä opiskelijahinnoin, sinun täytyy aktivoida opiskelijastatus HSL-sovelluksessa. Poikkeustapauksissa opiskelija-alennus aktivoidaan matkakortille HSL:n palvelupisteessä. Lisätietoa opiskelija-alennuksesta löytyy täältä. Huomaa, että sinun on oltava kirjoilla pääkaupunkiseudulla, jotta voit saada HSL:n opiskelija-alennusta.
Aktivoi Helsingin yliopiston käyttäjätunnuksesi. Käyttäjätunnuksella pääset kirjautumaan yliopiston verkkoympäristöihin, kuten sähköpostiin, Sisu-opintotietojärjestelmään, Opiskelu-palveluun sekä Flammaan. Pääset aktivoimaan käyttäjätunnuksen täällä.
Rentoudu ja jää odottamaan opiskelujen alkua!